Οι Ενεργοί Μικροοργανισμοί μπορούν να μετατρέψουν κάθε είδους οργανικά απορρίματα σε χρήσιμο λίπασμα.
Στα Ιαπωνικά το ονομάζουν Bokasi, δηλαδή σύνολο-όλα μαζί.
Από την EM Hellas παίρνουμε τη βασική συνταγή:
Υλικά:
20% Βιομάζα (κοπριά φρέσκια, υπολείμματα ελαιοτριβείου)
80% Οποιoδήποτε οργανικό υλικό (άχυρα, θρυμματισμένα κλαδιά, φύλλα, γρασίδι, υπολείμματα από καλλιέργειες και ελαιοτριβεία)
12 kg Μπεντονίτη η αργιλώδες χώμα
12 kg Κοραλιούχο άσβεστη (σκόνη από κοχύλια AEGIR)
2-5 Kg Ενεργοποιημένου ΕΜ
Εκτέλεση:
Κατά τη διαδικασία του ανακατέματος των υλικών χρησιμοποιούμε, 2-5 lt Ενεργοποιητή Εδάφους ανά m³, που το διαλύουμε σε τόσο νερό ώστε να πετύχουμε μία υγρασία 35-40%. Λαμβάνουμε πάντα υπόψη την υγρασία των υλικών που θέλουμε να κομποστοποιήσουμε. Αν τα υλικά είναι υγρά είναι απαραίτητο να τα ανακατέψουμε με πιο στεγνά υλικά. Εάν χρειαστεί να ξανα-ανακατέψουμε θα πρέπει να ψεκάσουμε ακόμη μία φορά με τους ΕΜ® στις αναλογίες:
1 lt ΕΜ® Ενεργοποιητή Εδάφους ανά m³.
Η διαδικασία της ζύμωσης.
Αφού θα έχει επιτευχθεί η υγρασία 35-40% των υλικών, δεν θα πρέπει να ανακατέψουμε για τις επόμενες 8 εβδομάδες. Σκεπάζουμε με ένα πλαστικό ώστε να επιτύχουμε την αναερόβια ζύμωση. Η ζύμωση θα είναι έτοιμη σε 8 εβδομάδες.